Reteta banateana: Supa de ceai

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya.

Reteta veche din Banat “Supa de ceai” a fost obtinuta de la Rene Demeter (www.dicto-simpliciter.blogspot.ro) din Caransebes, Judetul Caras-Severin (Banat) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

 13

Prima mentionare a acestei retete vechi banatene cu numele ”Suppa de the” a fost realizata in ”Retetarul Culinar al lui Petru Lupulov din 1857”.

Ingrediente:

  • 1/2 l lapte sau smantana1
  • Un cub de zahar si
  • Patina vanilie (esenta sau zahar vanilat)
  • 6-7 linguri mici cu frunze de ceai
  • 3-4 oua
  • Faina Gold Maya pentru servire

Mod de preparare

Intr-o jumatate de liru de lapte ori de smantana se pun 6 – 7 linguri mici cu frunze de ceai, un cub de zahar si niste vanilie si se lasa la fiert.

Apoi se amesteca bine cu putin lapte cald trei-patru galbenuse de oua, se toarna in lapte/ smantana si se strecoara totul printr-o sita deasa pentru a retine frunzele de ceai.

9Secretele bucatarului

Daca se foloseste smantana la prepararea supei, se pune totul la fiert cu grija ca sa nu se topeasca smantana.

Pentru a putea strecura supa mai usor, se folosesc fruze de ceai intregi sau taiate in bucati mai mari in loc de ceai la pliculete

Mod de servire

Serveste supa cu bucati de paine prajita, preparate din faina Gold Maya.

Despre Brebu Nou

Comuna Brebu Nou (comuna ce are in componenta doua localitati: Garana si Brebu Nou) este comuna cea mai mica din Romania, fiind situata in Judetul Caras-Severin (Banat).

Brebu Nou este un sat turistic, situat la poalele muntilor Semenic, in vecinatatea statiunii Trei Ape.

Despre parteneri

Din ianuarie 2014, derularea activitatilor din cadrul Caravanei “Descopera traditiile culinare romanesti!” se realizeaza cu sprijinul brandului de morarit Gold Maya si al brandului de condimente Kotanyi Romania.

Prezent pe piata din Romania din anul 2000, brandul Gold Maya inglobeaza toate calitatile si valorile unui brand de morarit premium sub o eticheta traditionala. Folosind cereale atent selectionate si procesate la cele mai inalte standarde de calitate, Gold Maya ofera faina de malai grisat precum si faina de grau BL 00, BL 55 si BL 65. Cu faina Gold Maya se pot pregati retete

Despre programul de educatie culinara

Caravana “Descopera traditiile culinare romanesti” este a doua editie a programului de educatie culinara derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada ianuarie – decembrie 2014.

In 2014 programul educational este sprijinit de 78 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?,CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, Dicto Simpliciter, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog,Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, Infoest, InfoAliment, inoras.ro, Istoria Banatului, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, ReplicaVedetelor.ro, resita.ro, Restograf,Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Retetele traditionale banatene promovate in cadrul proiectului au fost obtinute din zona Banatului montan (Caransebes-Resita) cu sprijinul Profesorului Doctor in istorie Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) si a blogerului Rene Demeter (www.dicto-simpliciter.blogspot.ro).

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti

2 răspunsuri la Reteta banateana: Supa de ceai

  1. Pingback: Invata sa pregatesti supa de ceai… | Traditii Culinare Romanesti

  2. Pingback: Invata sa pregatesti supa de ceai… | Traditii Culinare Romanesti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s