Reteta veche din Ardeal: Lapte de bou

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.

Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

lapte de bouCa multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.

In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.

In alte regiuni, ”Laptele de bou” se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.

Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).

 

Ingrediente: 8

  • 4 cani de seminte de dovleac, decojite
  • un litru de apa/ lapte
  • sare

Mod de preparare

Apa/ laptele se fierbe.

Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.

Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).

Se amesteca ”faina” din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.

Secretul bucatarului

Pentru a nu se afuma ”Laptele de bou”, se amesteca permanent pe durata prepararii.

Pentru ca ”faina” din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.

Mod de servire

Se pregateste o mamaliga tare din malai Gold Maya. Se lasa sa se raceasca si se taie felii.

Se serveste ”laptele de bou” cu felii de mamaliga (pentru o savoare mai mare se poate ”intinge” cu bucati de mamaliga in ”laptele de bou”).

Despre parteneri

Din ianuarie 2014, derularea activitatilor din cadrul Caravanei “Descopera traditiile culinare romanesti!” se realizeaza cu sprijinul brandului de morarit Gold Maya si al brandului de condimente Kotanyi Romania.

Prezent pe piata din Romania din anul 2000, brandul Gold Maya inglobeaza toate calitatile si valorile unui brand de morarit premium sub o eticheta traditionala. Folosind cereale atent selectionate si procesate la cele mai inalte standarde de calitate, Gold Maya ofera faina de malai grisat precum si faina de grau BL 00, BL 55 si BL 65. Cu faina Gold Maya se pot pregati retete traditionale, produse de panificatie, patiserie etc.

Infiintata in 1881, compania Kotanyi ofera peste 4.500 de produse catre clienti din mai mult de 20 de tari diferite. Din 1981, compania este condusa de Erwin Kotanyi. Intotdeauna preocupat de cea mai buna calitate a produselor, Kotányi isi testeaza regulat produsele: in Mai 2003 Kotányi implementeaza sistemul de certificare a calitatii ISO, o inalta apreciere pe piata produselor alimentare.

Despre programul de educatie culinara

Caravana “Descopera traditiile culinare romanesti” este a doua editie a programului de educatie culinara derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania, in perioada ianuarie – decembrie 2014.

In 2014 programul educational este sprijinit de 75 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?,CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog,Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, Infoest, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, ReplicaVedetelor.ro, Restograf,Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Retetele traditionale ardelenesti au fost preparate de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu la Point Studio.

Retetele traditionale ardelenesti promovate in cadrul proiectului au fost obtinute din zonele Bistrita-Nasaud, Sibiu si Alba-Iulia.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Un răspuns la Reteta veche din Ardeal: Lapte de bou

  1. Pingback: Invata sa pregatesti lapte de bou… | Traditii Culinare Romanesti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s