Reteta traditionala din Muntenia: Mancarica de Conopida

 

5Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta traditionala ”Mancarica de conopida” a fost preparata si oferita de Mariana Robescu, autor si proprietar al blogului culinar Retetele Marianei, in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet balsamic, ulei etc.

Ingrediente:ingrediente

  • 2 pulpe de pui mai mari
  • 1 conopida potrivita (1,5 kg)
  • 1 ceapa rosie mare
  • 1 ardei rosu
  • 3 linguri ulei Arpis
  • 4 linguri pasta de tomate
  • 2 linguri faina alba Arpis
  • sare
  • piper Kotanyi

Mod de preparare:

Se taie pulpele de pui in sase. Ciocanelele se lasa asa cum sunt, iar partea de sus se taie in doua.

1Se spala bine, se usuca si se pun la prajit in uleiul Arpis incins. Se lasa doua minute, intorcandu-le pe toate partile.

Am adauga ceapa tocata marunt peste pui, se lasa un minut, dupa care se pune ardeiul taiat fasii, se amesteca si se mai lasa un minut.

Se pune conopida desfacuta buchetele si spalata foarte bine, se acopera cu apa si se lasa pe foc pana cand conopida a inceput sa se inmoaie (se muta totul intr-un vas mai incapator deoarece conopida ocupa mult loc.

Se amesteca pasta de tomate cu faina Arpis si se dilueaza cu apa. Se toarna peste conopida si se amesteca. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune totul intr-o tava (sau vas yena). Se introduce in cuptorul incins pentru 40 de minute.0

Secretul bucatarului

Se serveste cu castraveciori murati.

In varianta moderna, alaturi de sare si piper se adauga oregano de la Kotanyi care are grija sa diminueze din gustul puternic de conopida.

Reteta traditionala: Vinete umplute

12Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta traditionala ”Vinete umplute” a fost preparata si oferita de Mariana Robescu, autor si proprietar al blogului culinar Retetele Marianei, in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet balsamic, ulei etc.

Ingrediente:1 

  • 3 vinete medii
  • 500 g carne tocata
  • 2 cepe mari
  • 1 cutie mica rosii in bulion
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 linguri ulei Arpis
  • 100 g cascaval
  • sare
  • piper

Pentru sosul albingrediente

  • 50 g unt
  • 2 linguri faina alba Arpis
  • 300 ml lapte
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

Se taie vinetele in doua pe lungime si se pun in apa cu sare pentru 30 de minute. Se scot din apa, se sterg cu prosoape de hartie, se cresteaza mijlocul si se scoate miezul, lasand o margine putin mai groasa.

2Se aseaza jumatatile de vinete pe o tava termorezistenta si se introduc in cuptorul preincalzit pentru 15 minute.

Se toaca ceapa si se caleste in uleiul Arpis incins cu putina apa timp de 2 minute. Se adauga carnea si ardeiul taiat cubulete, circa 100 ml de apa si se lasa pana scade zeama.

Se pun rosiile cubulete cu tot cu sos, miezul de la vinete tocat si se lasa pana a scazut zeama, amestecand din cand in cand. Se condimenteaza cu sare si piper.

Prepararea sosului

Se topeste untul intr-o craticioara, se adauga faina Arpis in ploaie, amestecand continuu cu6 un tel mic, dupa care se toarna treptat cate putin lapte rece si se amesteca permanent. Se pune putina sare si se lasa sa fiarba, la foc foarte mic, pana s-a ingrosat, amestecand permanent. La final trebuie sa fie un sos fin si mai gros. Daca sosul este prea gros, se mai adauga lapte. Se lasa sa se racoreasca putin.

Se umplu jumatatile de vinete cu amestecul de carne, se intind deasupra cate 2-3 linguri cu sos alb si se presara cascaval ras. Se introduce tava in cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu.

Despre proiect

Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Dragne Food Photographer, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Muntenia au fost puse la dispozitia proiectului de Complex Draganesti de Vedea, Mariana Robescu (blog Retetele Marianei), Casa Andutu si Casa Wenge.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Contact

Larisa Toader

Managing Director

Russenart Communications

contact@traditiiculinareromanesti.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s