Reteta traditionala moldoveneasca: Dresala sau Sarbusca

4

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta ”Dresala” provine din Moldova, zona Piatra Neamt, fiind oferita si preparata de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor si proprietar al blogului PapaBun.com. In zona Iasi se pregateste un preparat asemanator, cu numele Sarbusca, dar care contine, in plus, pastai si mazare.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

Ingrediente:

  • 1,5-2 kg cartofi1-web3
  • 2-3 morcovi mari
  • 2-3 cepe mari
  • 1-2 ardei grasi (optional)
  • 300-500 g smantana
  • 3 linguri de ulei Arpis
  • 2 oua
  • 1-2 litri lapte batut (cel mai bun e laptele acru facut in casa, chisleag-ul)
  • apa
  • 1 legatura leustean
  • fidea (optional)
  • sare, piper

Mod de preparare

2Se curata cartofii si se taie cuburi. Se curata morcovii si se dau prin razatoare, cepele se curata si se taie cubulete sau pestisori iar ardeii se taie cubulete mici.

Intr-o oala mare se calesc, in ulei Arpis, ceapa si morcovii.Cand acestea s-au inmuiat usor, se adauga ardeii grasi si cartofii taiati cubulete.

Se mai lasa 2-3 minute, timp in care se invarteste oala pentru a nu se prinde si se adauga apa cat sa le cuprinda cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasa mai subtire, se adauga mai multa apa.

Cand cartofii sunt fierti se adauga fideaua, nu foarte multa, si se mai lasa oala pe foc, 7-8 1minute. Dupa ce se ia de pe foc se amesteca cele doua oua cu smantana si laptele batut si se adauga peste zeama de legume. Se toaca marunt o legatura de leustean si se presara deasupra (leusteanul este ingredientul secret al acestui fel de mancare).

Dresala se serveste rece sau foarte putin incalzita, cu ceapa, si, cel mai bine, merge cu ceapa verde sau rosie.

Dresala moldoveneascaSecretul bucatarului

Reteta de dresala este simpla si nu contine cantitati exacte de ingrediente; daca ne place o ciorba mai groasa, se folosesc mai multi cartofi, daca ne place mai clara, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel incat rezultatul final sa fie pe placul nostru.

Despre blogul PapaBun.com

PapaBun.com este un blog culinar al carui autor si proprietar este Larisa Elena Buduroes.

PapaBun.com a luat nastere dintr-o pasiune: gatitul. Blogul ofera retete culinare in imagini, explicate pas cu pas si preparate cu ingrediente accesibile tuturor. Delicios de la prima pana la ultima inghititura!

Despre proiect

Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Moldova au fost puse la dispozitia proiectului de: Larisa Elena Buduroes (www.papabun.com),  Casa Oprescu, Pensiunea Octogon si Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com).

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s