Reteta traditionala din Maramures: Ciurigai

21

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta maramureseana ”Ciurigai” a fost primita de la Pensiunea Ideal, Baia Mare (Maramures) si preparata de restaurantul Casa Oprescu in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

Ingrediente:1 ingrediente

  • 1 kg faina Arpis
  • 4 oua
  • 100 g untura
  • 20 g drojdie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 200 g zahar
  • Sare
  • 400 ml lapte
  • Ulei Arpis pentru prajit

Mod de preparare:

2Se bat ouale separate, drojdia se inmoaie in lapte cald.

Se amesteca faina Arpis cu ouale si se toarna treptat laptele cald, zaharul tos, zahar vanilat si untura. Se framanta pana se formeaza un aluat mai vascos.

Aluatul se imparte in doua parti egale si se intinde pana se obtine o foaie de aluat subtire, se taie in forma de romb la mijlocul fiecarui romb se face un orificiu iar unul dintre colturile rombului se trece prin acel orificiu.

Intr-o tepsa (tigaie) se pune suficient de mult ulei Arpis incat ciurigaii sa fie inabusiti. Se19 prajesc la o temperatura ridicata pana prind o pojghita aurie. Inainte de a fi serviti se trec prin zahar pudra.

Despre Pensiunea Ideal

Pensiunea Ideal este amplasata in Centrul Vechi al orasului Baia Mare, din judetul Maramures, fiind foarte aproape de: Turnul lui Stefan, Centrul Milenium, Parcul si strandul municipal, Muzeul de Istorie, Dealul Florilor.

Pensiunea Ideal este una dintre noile pensiuni din Baia Mare, situate pe malul raului Sasar, si printre putinele pensiuni din centrul istoric, care ofera cazare la un pret ideal.

Despre proiect

Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Dragne, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Maramures au fost puse la dispozitia proiectului de Pensiunea Ideal, Complex Lostrita si Pop Alina, bloger culinar Dulce si Sarat.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s