Reteta traditionala veche: „Nudli cu mac” sau „Cici cu mac”

9

(numita si „Cnegne”, „Tipari”, „Pute”, „Vutane”, „Sulance”, „Puturgai”, „Putisoare” sau „Putarlai” – in functie de fiecare zona geografica)

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta ”Nudli cu mac” a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului culinar Retete ca la mama. Reteta este raspandita in mai mult de jumatate din regiunile Romaniei si poarta diferite denumiri, in functie de fiecare zona geografica: in regiunea Crisana se numeste „Cici” sau „Puturgai” – in Bihor si „Nudli” – in Arad; In Banat se numeste „Sulance”, „Tipari”, „Puce” sau „Pute”; in Ardeal, retetei i se spune „Putarlai” – in zona Cluj-Napoca si „Vutane” sau „Vutale” – in zona Sibiu; in Bucovina reteta se numeste „Cnegne” iar in Moldova si Muntenia – „Putisoare”;

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

Ingrediente

  • 750 grame de cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojireingrediente
  • 75 grame de gris Arpis
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200-250 de grame de faina alba Arpis (in functie de calitatea fainii pe care o folositi, s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina)
  • 80 de grame de unt (sau ulei Arpis)
  • 6 linguri de mac macinat prin masina
  • 6 linguri de zahar pudra amestecat cu un plic de zahar vanilat

In plus:

  • faina pentru presarat planul de lucru

Mod de preparare:

1Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie albi, mai sfaramiciosi) apoi se curata, se cantaresc 750 de grame si se zdrobesc bine intr-un castron (poza 1). Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina (poza 2).

Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un aluat tare (poza 3). Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurite).

5Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale (poza 4). Se modeleaza pe planul de lucru Nudli nu mai lungi de 9-10 cm. (poza 5). Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza toate deodata.

Separat, se topeste untul intr-o cratita apoi se stinge focul. Cand ”Nudli” se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute (poza 5) apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit (poza 6).

7Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa „putele” si sa se imbrace toate cu untul topit. Se adauga imediat macul macinat amestecat cu zaharul pudra.

Cu aceeasi spatula flexibila, se amesteca bine pana cand macul este omogen distribuit (dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin zahar).

Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce s-au racit putintel.

Secretele Bucatarului

Daca doriti, puteti sa faceti aluatul de post, renuntand la ou si la untul topit (eventual,Pute cu mac inlocuiti-l cu 1-2 linguri de ulei Arpis).

In Bihor, macul este inlocuit cu nuca macinata. In functie de gust, macul poate fi inlocuit si cu gris sau cu pesmet.

Despre proiect

Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Crisana au fost puse la dispozitia proiectului de Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro) si Pensiunea La Bade Ioane.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s