Reteta traditionala veche din Crisana: Gimicus

12

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta ”Gimicus” a fost primita de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Judetul Arad (Crisana) si preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

Ingrediente:

  • Malai copt, preparat din faina Arpis (reteta de preparare a malaiului copt folosita in Banat si Crisana a fost promovata in luna mai si poate fi citita pe site-ul Traditii Culinare Romanesti, sectiunea Retete Banatene)
  • Slanina afumata (sau costita afumata)ingrediente
  • Carnat afumat
  • Sangerete sau caltabos afumat
  • Ulei Arpis pentru prajit

Mod de preparare

Slanina sau costita afumata se taie feliute si se prajeste in tigaie (in tipsie din tuci), in ulei Arpis.

5Carnatul afumat se taie rondele si se adauga si el peste slaninuta, impreuna cu caltabosul taiat felii.

Se prepara malaiul copt din faina Arpis, pe baza retetei folosite in Banat si Crisana (reteta de malai copt a fost promovata in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!” si poate fi citita aici).

Dupa ce s-a racit malaiul copt, se sfarama peste ingredientele de mai sus si se amesteca totul astfel incat sa absoarba malaiul din grasimea lasata de la prajit, dupa care se poate servi cu muraturi.

 Varianta 28

Intrucat prepararea malaiului copt necesita timp si ingrediente suplimentare, reteta de gimicus poate fi pregatita folosind o mamaliga tare in loc de malai. In acest caz, trebuie folosita mamaliga rece, sfaramata, pentru a absorbi grasimea lasata in urma prajelii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s