Reteta traditionala veche: Boi pe moare

(Reteta de post)

6 Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta ”Boi pe moare” a fost primita de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Judetul Arad (Crisana) si preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”. Reteta are o vechime de 150 ani, datand de pe vremea conacului construit de baronul Mocioni de Foeni, in locul actualei pensiuni La Bade Ioane.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.1

Ingrediente:

  • Faina de malai Arpis
  • Zeama de varza (Moare)
  • Ulei Arpis

Mod de preparare

Se fierbe zeama de varza (moare).

Din malai Arpis se face o mamaliga tare care sa poata fi taiata cu ata si se formeaza din ea niste galuste (bulgarasi), care se fierb in zeama de varza timp de 1-2 minute.

Apoi se scot, se scurg si se ung cu ulei Arpis, dupa care se pun in farfurie si se toarna zeama de varza peste ei spre a fi mancati.

Este o reteta traditionala folosita, in special, in perioadele de post.

Boi pe moareDespre Pensiunea La Bade Ioane

Bata este o asezare straveche, atestata documentar, pentru prima data, in anul 1367. Pe vremuri, satul se numea BALTA.

Acum un secol si jumatate, baronul MOCIONI de FOENI, a cumparat castelul si domeniile Bata-Bulci, iar in localitatea Bata, la intrarea in sat, dinspre Lipova, a construit un conac de vanatoare, unde acum se gaseste pensiunea LA BADE IOANE.

Pensiunea incearca sa ofere turistilor un peisaj cu spatii largi de verdeata, cu mese si scaune din butuci, cu terase de vara imprejmuite cu nuiele, spatii de joaca pentru copii, gradina lui ION de unde se pot gusta mure si zmeura ori legume proaspete.

In curtea pensiunii se gaseste si un iaz cu podete si filigoria precum si o insulita unde poti sa faci o partida de pescuit.

Turistii mai pot poposi si la casuta din copac, la casele taranesti decorate cu mobilier vechi, din curtea pensiunii sau in mansarda cu odai in stil vechi, unde pe vremuri erau gazduiti oaspetii baronului Mocioni, veniti pentru partide de vanatoare.

Pensiunea dispune si de un spatiu amenajat si dedicat miscarii si sportului extrem (Parcul Sportiv Aventura) cu cea mai lunga tiroliana din Judetul Arad (85 m lungime), tir cu arcul, ciclism cu trasee prin padure, orientare turistica (cu instructor specializat).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s